Artikel Jij en Zeeuws


‘De stok die zijn wij, de lat bepaal jij’ Wie kent deze slogan niet? Het is de reclameboodschap van een organisatie die de ideale omstandigheden creëert voor een opleiding naast je baan. Zij geven je de stok in handen en jij mag zelf bepalen waar je de lat legt. Klinkt leuk toch? Helemaal als je ziet dat die lat ergens hoog aan een strakblauwe hemel neergelegd kan worden. Geen vuiltje aan de lucht. Heel tof! Je mag van hun verwachten dat zij de ideale omstandigheden bieden, dat beloven ze. Jij hoeft alleen die lat maar neer te leggen om dit tot een succes te maken. En, -zo werkt het in ons brein-, hij ligt hoog en uiteraard moet je er wel overheen. Het perfecte plaatje. Maar.. is het reëel? Laten we eens inzoomen op verwachtingen managen kijkend door een andere bril dan die roze. Want wat is de stok die jij in handen hebt en waar ligt jouw lat als het gaat om verwachtingen managen.

Verwachtingen managen! #hoedan
Wat verstaan we nu eigenlijk onder verwachtingen managen. Als je googelt op deze woorden kom je op het volgende: Verwachtingen: het denken of hopen dat het zal gebeuren. Managen: Beheren. De baas zijn en zorgen dat iedereen doet wat hij of zij moet doen. Fiksen. Als je deze twee begrippen aan elkaar verbindt voel je meteen een spanningsveld. Want als er iets van je verwacht wordt en je denkt of hoopt dat het zal lukken als je het maar goed managet heb je zomaar een vergadertafel in je hoofd. En pak jij dan de regie of wordt het chaos?

Verwachtingen managen #valkuil
Opgroeien en opvoeden in de tijd van ouders en grootouders was echt anders dan nu. Zij hebben het land opgebouwd na de oorlog. Er moest brood op de plank komen. Hard werken, pragmatisch. Zo doen wij het. Punt. Ook toen lag er druk en waren er verwachtingen maar werd daar niet over gesproken.
De generatie vanaf medio jaren ’80 heeft veel meer geleerd om verwachtingen te managen. Dat moest ook wel want het leven is in een stroomversnelling terecht gekomen. Je groeide op in de tijd van individualisering, globalisering en digitalisering. Waarin juist hoge verwachtingen een valkuil kunnen zijn.

Verwachtingen managen #praktisch
Er moet vandaag de dag veel gefikst worden en er wordt veel van je verwacht. Ga maar na: Investeren in sociale contacten. Je werk, de kerk, kinderen naar school, kinderen naar de sport, zelf sporten om goed in je vel te zitten, zorg voor ouders, bijhouden van je socials waar je toch ook goed voor de dag wilt komen, het houden van stille tijd. Het is een hele uitdaging om je leven op orde te houden en om te
willen voldoen aan die druk de maatschappij oplegt. Dit vraagt om goed management. En wat dacht je van al die extra prikkels? Is het ooit nog wel eens stil bij jou?

Verwachtingen managen: #stok #lat
Verwachtingen zijn er altijd. Verwachtingen die anderen van je hebben maar ook verwachtingen die je van jezelf hebt. Neem even de tijd om erbij stil te staan: welke invloeden doen er mee in het willen voldoen aan verwachtingen? En hoe heb jij geleerd om te gaan met teleurstellingen? Teleurstelling ontstaat wanneer jouw verwachtingen niet uitkomen. Dat kan behoorlijk ingewikkeld zijn en je onderuit
halen. Met welke stok die jij in handen hebt wil je over die lat? De stok van het niet willen teleurstellen? De stok van de lieve vrede, gehoorzamen, alles voor de ander? Is het de stok die staat voor wat je gehoord hebt of wat je zelf vindt? En mag je ook nee zeggen? En waar ligt jouw lat. Nooit hoog genoeg, de lat van perfectionisme? Ben jij nog oké als iets niet lukt of heb je dan jammerlijk gefaald? Zeker als je het idee hebt – of dat het tegen je gezegd wordt – dat een ander het ook kan dus waarom jij niet. Dan gaat het niet meer over een roze bril maar word je verblind doordat je gaat vergelijken.

Verwachtingen managen #relax
De lucht waar onze lat ligt is nou eenmaal niet hemelsblauw. Verdraag het maar dat er ook donkere wolken aan de lucht zijn die je echt niet kunt managen. Bemerk je chaos aan de vergadertafel in je hoofd dan mag jij regie nemen. Zelf betekenis geven aan je leven is dicht bij jezelf blijven in hoe je omgaat met
verwachtingen en teleurstellingen. Jezelf steeds de vraag stellen wat wil/kan ik in deze situatie. En dat is niet egoïstisch zolang je de ander niet uit het oog verliest. Je mag van moeten naar ont-moeten En goed is goed genoeg. En tot slot een wijze raad uit een lied van Matthijn Buwalda: Ligt de lat weer veel te hoog? Loop er danlachend onderdoor!

J