Gratia Veritas op TV bij RTL 7

Op 16 maart zijn er bij ons in de praktijk filmopnames gemaakt voor het programma ‘op de zaak’ van RTL7. Zij gaan een serie maken over welzijn en mentale gezondheid. Wij zijn benaderd om mee te werken aan een item over relatietherapie voor dat programma.

De programmamakers waren getipt door iemand die onze manier van relatietherapie geven heel bijzonder vond. Na een telefonisch onderzoek waren de programmamakers ook enthousiast over ons. Wij zijn gefilmd en geïnterviewd in onze praktijkruimtes. Wij hebben kunnen vertellen dat wij met echtparen snel tot de kern kunnen komen. Door de crisissen in het hier en nu te linken aan hoe patronen in gezin van herkomst zijn ontstaan kunnen we snel betekenis geven aan gedrag.

Dit helpt echtparen om bij de ander maar ook bij zichzelf te herkennen waar de irritaties vandaan komen en waar men door getriggerd kan worden. Onder andere door interventies als: ‘hoe heb je geleerd om te communiceren, mocht je grenzen aangeven, mocht je het anders doen? Wat deed jij als er thuis ruzie was, sprong je ertussen, ging je buiten spelen of naar je kamer? Mocht je boos zijn en mocht je grenzen aangeven?

Dit hebben we tijdens het interview kunnen ondersteunen door het neerzetten van de poppetjes en het laten zien van een genogram (een feitelijke verslaglegging d.m.v. tekens waardoor wij in een oogopslag kunnen zien hoe de gezinssituatie eruit ziet en welke plek de cliënt in dat geheel heeft). Nieuwsgierig?

De uitzending is op RTL 7:

• op 16 mei van 12:00 tot 12:30 uur

• op 22 mei van 13:30 tot 14:00 uur